Brač – 5 tips en bezienswaardigheden voor dit prachtige eiland

Brac, Kroatië
Brac, Kroatië

Brač | Dé nieuwe, onontdekte zonbestemming van Kroatië

Bra .. wat? Juist: Brač. Dé nieuwe, onontdekte zonbestemming van Kroatië. Brac is eilandje vlak voor de kust van de stad Split. Het wordt getypeerd door een groen, bergachtig landschap, azuurblauw water en wijngaarden. Het eiland heeft maar liefst 2700 zonuren per jaar! In mei kan het hier al aangenaam warm zijn met een temperatuur van rond de 22 graden en in de zomer rond de 30 graden. En wist je trouwens dat dit eiland ideaal is om een auto te huren en zo meer ervan te kunnen zien?

Azuurblauw water bij Brač
Azuurblauw water bij Brač
Schattige dorpjes
Alles hier straalt gewon rust uit

Brač – 5 tips en bezienswaardigheden

1. Bol – Het populaire wijn en vissersdorpje

Dit is misschien wel het populairste dorpje op het eiland. Bol ligt in een prachtige, groene omgeving waar van oorsprong veel vissers, wijnboeren en zeelui woonden. Het centrum is heel gezellig en een beetje alsof je teruggaat in de tijd, dat merk je pas goed als je over de boulevard loopt. Al mooie gebouwen en schattige kleine huisjes met leuke terrasjes. In dit plaatsje kun je het klooster bezoeken, maar wat ik zeker een aanrader vindt is een bezoek brengen aan het wijnhuis van Stina. Mmm lekker de rode en witte wijnen proeven met wat kaas.

Wijnproeverij in het wijnhuis van Stina
Wijnproeverij in het wijnhuis van Stina

2. Zlatni Rat (gouden hoorn) – Het bekendste strand

Maar … dit mag ik niet vergeten: het fantastische strand van Zlatni Rat, wat betekent, de Gouden Hoorn. Ik denk dat dit plaatje het meest gebruikt wordt als het gaat over Brač. Van bovenaf lijkt het wel een mooi zandstrand, maar het zijn kiezels! ‘s Zomers kan het hier gezellig druk zijn. Toen ik er was viel het mee, ik heb lekker even een cocktail gedronken op één van de zitzakken op het strand.

3. Het uitzichtpunt van Brač – Vidova Gorda

Vidova Gorda ligt vlak bij bol. Dit is een uitzichtspunt dat op 778 meter hoogte ligt vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het Zlatni Rat-strand en de groene bergketen Bolska Kruna. Je kunt ervoor kiezen om lopend naar boven te gaan, wat zo’n 3 uur duurt, of met de auto tot een bepaald punt en dan nog een klein stukje lopen. 

Uitzichtpunt Vidova Gorda
Uitzichtpunt Vidova Gorda

4. Supetar & de Sveti Petar kerk

Een andere fantastische plek wat een uurtje van Bol ligt. Vanaf de gezellige haven met palmbomen, wat mij een beetje aan Nice doet denken, kijk je zo op alle witte huisjes. Hoe schattig is dit plekje nu al! Als je de boulevard volgt en wat omhoog loopt, zie je de mooie Sveti Petar kerk al, welke ook zeker een bezoekje waard is! Uiteraard kun je naast het oude centrum bezoeken hier ook héérlijk op het strand vertoeven! 

Supetar
Supetar

5. Postira – Een schattig havenstadje

Ook Postira is een leuk, schattig havenstadje. De boulevard en het strand zijn net wat kleiner dan die van Supetar. Vanaf het terras zie je de bootjes in het blauwe water dobberen met het prachtige berglandschap op de achtergrond. Hier kun je zo nog wel een tijdje blijven zitten! Vanuit Postira kun je ook gemakkelijk Skrip bezoeken, de oudste stad van het eiland. Bezoek hier het Veneteniaanse fort of ga naar Pučišća waar je de marmerschool kunt bezoeken. Brač staat namelijk bekend om haar marmer, ze denken dat zelfs het Witte Huis gemaakt zou zijn van het marmer van het eiland!

Het haventje van Postira
Het haventje van Postira

Meer Kroatië?

Dit blog is onderdeel van een hele reeks blogs over Kroatië. Bezoek onze Kroatië pagina voor meer informatie over Kroatië, haar inwoners, het klimaat en nog veel meer. Zie je daar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!