11 redenen waarom reizen je een beter (en minder racistisch) mens maakt

Word je een beter mens van reizen? Als ik terugkijk op wie ik was voordat ik begon te reizen en dat vergelijk met wie ik nu ben, zou ik moeten zeggen dat reizen me een beter mens en persoon heeft gemaakt. Ik ben nu veel cooler dan toen ik 18 was en ik voor het eerst de wereld ging verkennen. Ik denk zelfs dat reizen iedereen een geweldig persoon kan maken. Ik zeg dit niet om verwaand of egoïstisch te zijn. Ik zeg het omdat ik geloof dat reizen iets met je doet. Het maakt je een begripvol mens. Een beter mens. Een veel relaxter, slimmer en ‘down to earth’ persoon.

Waarom reizen je een beter mens maakt | Kaapstad, Zuid Afrika
Waarom reizen je een beter mens maakt | Kaapstad, Zuid Afrika

Reizen helpt tegen racisme

Reizen verrijkt je leven op veel verschillende manieren, soms voor de hand liggend en soms juist helemaal niet. Neem bijvoorbeeld het onderwerp racisme. De schokkende, racistische video’s duiken keer op keer weer op en op het moment van schrijven zijn er veel demonstraties gaande tegen racisme. #blacklivesmatter. #alllivesmatter. De termen vliegen je om de oren en dat is in mijn ogen volledig terecht. Voor mij is het namelijk onbegrijpelijk dat dit anno 2020 nog steeds een ding is. Ik begrijp het gewoon niet. Racisme is niet meer van deze tijd. Stop er gewoon mee. Doe er iets aan. Ben je een racist? Ga de wereld rondreizen. Leer je medemens begrijpen in plaats van aan te vallen. Je zal zien dat het werkt en hieronder zal ik je verder proberen uit te leggen waarom.

11 redenen waarom reizen je een beter mens maakt

1. Je leert je medemens respecteren

Reizen geeft je inzicht in andermans land en leven. Je bezoekt landen en culturen die het vaak minder goed hebben dan jij. Je communiceert met en wordt verwelkomt door mensen van verschillende afkomst. Je maakt kennis met verschillende huidskleuren en verschillende culturen. Je leert inzien dat je het in Nederland ontzettend goed hebt, en dat je best wat meer kunt delen. Je leert dat racisme vooral voortkomt uit onwetendheid.

“De verschillen tussen mensen en culturen maken reizen juist zo leuk. Het eten is anders, de gewoontes zijn anders. Je leert anders denken en doen te waarderen in plaats van het aan te vallen. Reizen is een belangrijke persoonlijke leerweg. Uiteindelijk gebruik je al deze ervaringen, lessen en skills de rest van je leven, zelfs als je al weer lang en breed bent teruggekeerd en 40 uur per week aan het werk bent“.

Chris Thomassen

2. Reizen maakt je socialer

Het is zwemmen of verzuipen op reis. Je wordt beter in het maken van vrienden of je eindigt alleen en huilt elke nacht in een kussen. Je leert vrienden te maken van vreemden en het wordt comfortabeler om met nieuwe mensen te praten. Toen ik voor het eerst begon te reizen, was ik een soort introvert en ongemakkelijk met mensen die ik niet kende. Nu praat ik graag met vreemden alsof we al jaren beste vrienden zijn.

Hier doe je het voor. Nieuwe plekken ontdekken & nieuwe vrienden maken. Het was me een waar genoegen. Tot de volgende keer!
Hier doe je het voor. Nieuwe plekken ontdekken en nieuwe vrienden maken.

3. Je wordt beter in gesprekken voeren

Reizen maakt je niet alleen comfortabel om met vreemden te praten, het maakt je er ook beter in. Nadat we de hele tijd met mensen hebben gepraat, worden dezelfde vragen saai. Je begint jezelf zelfs te vervelen. Na een tijdje maakt het je niet meer uit waar mensen vandaan komen, waar ze naartoe gaan, hoe lang ze al reizen en yada yada yada. Dat soort vragen vertellen je eigenlijk niets over de persoon. Je wordt beter in small talk en hoe je interessante vragen kunt stellen – vragen die ertoe doen en je meer over de persoon, hun leven en die van hun kinderen vertellen.

Op reis gesprekken voeren en spelletjes doen met vreemden, jong of oud. Het zijn stuk voor stuk geweldige ervaringen die ik de rest van mijn leven koester.

4. Reizen geeft je zelfvertrouwen

Je hebt de wereld rondgereisd. De Rinjani en de Bromo vulkaan beklommen. Je PADI gehaald in de Filipijnen en gedoken in de cenotes van Yucatan, Mexico. Je hebt zelfstandig genavigeerd door wereldsteden als Bangkok en Miami en je hoogtevrees overwonnen bij een bungee jump in Kroatië. Kortom, je hebt geweldige dingen gedaan. Hoe kun je niet zelfverzekerder zijn? Hoe kun je niet zeker zijn van je vaardigheden? Nadat je zoveel hebt bereikt, zul je je veel zekerder voelen in je vermogen om alles te bereiken waar je zin in hebt.

Op de top van de machtige, actieve Rinjani vulkaan na een extreem zware hike van twee dagen. Ka-pot waren we. But we did it…

5. Reizen maakt je flexibeler

Je hebt te maken gehad met gemiste vluchten en hotels, trage bussen, verkeerde afslagen, vertragingen, slecht straatvoedsel, lelijke eilanden en nog veel, veel meer. Na een tijdje leer je hoe je je plannen kunt aanpassen aan veranderende situaties. Je wordt niet boos; je verandert gewoon wat je doet, past je planning aan en gaat verder. Daar waar anderen stampvoetend als een kleuter staan te janken als er een keer iets tegenzit, trek jij je schouders op en laat het achter je. Vet relaxed!

6. Reizen maakt je avontuurlijker

Wanneer je vertrouwen krijgt in je vermogen om iets te doen, doe je alles. Van bang zijn voor de zee omdat er visjes en kwallen in zwemmen, tot het snorkelen met haaien in Belize, snorkelen met Manta’s in Indonesië of snorkelen met Walvishaaien in de Filipijnen.

Whalefie - selfie, Oslob Whalesharks, Philippines
Mijn eerste Whalefie – Filipijnen

Waarom? Omdat je het wil… Wat is het doel van het leven als je niet uit je comfort zone breekt? Wil je je hele leven in je veilige dorpje naar dezelfde winkel, dezelfde kroeg met dezelfde mensen? Natuurlijk niet!

7. Je wordt makkelijker in de omgang

Al die fouten? Ze hebben ook iets anders voor jou gedaan. Ze maakten je gemakkelijker en relaxter. Waarom? Omdat je al die fouten hebt behandeld en verwerkt. Het kan je niet meer schelen, je gaat nu met de stroom mee. Als reizen je iets heeft geleerd, is het dat het uiteindelijk allemaal goed is gekomen en dat je niet hoeft te stressen. Fouten horen bij het leven. Relax man.

Even een tukje doen in de zon, heerlijk - Fuente De, Picos de Europa, Cantabria, Spanje, 09
Relax man.

8. Reizen maakt je Sexier

Een lekker kleurtje van de zon doet wonderen. Stress veroorzaakt veroudering. Die zorgeloze, ontspannen dagen op reis zullen je zelfverzekerder en stralender maken en je zult zowel van binnen als van buiten langzamer oud worden. Je ziet er jong en sexy uit. Het George Clooney effect – die na al die jaren alleen maar knapper wordt – De eikel.

9. Van reizen wordt je slimmer

Tenzij je in een resort zit en je hersens in bevroren drankjes verdrinkt, leert reizen je over de wereld. Je leert over mensen, geschiedenis en cultuur, en mysterieuze feiten over plaatsen waar sommige mensen alleen maar van konden dromen. Je leert hoe kwetsbaar de natuur eigenlijk is en hoe je op een respectabele manier ervan kan genieten, zonder het te vervuilen of te vernietigen. Kortom, je zal beter begrijpen hoe mens en natuur werkt en hoe je jezelf als persoon daarin dient te gedragen. Dat is iets dat niet uit boeken kan worden geleerd; je kunt het alleen ophalen met ervaringen onderweg.

10. Van reizen wordt je minder materialistisch

Onderweg leer je hoe weinig dingen je eigenlijk nodig hebt. Je zult je realiseren dat al die onzin die ze in het winkelcentrum verkopen vrij nutteloos is in het leiden van een echt gelukkig leven. Ik ging van een backpack van 18 kilo terug naar 14 en vervolgens 12 kilo. Elk jaar dat ik op reis ging, had ik minder nodig bij het inpakken van mijn backpack. Als je thuiskomt, zul je meer een minimalist zijn, simpelweg omdat je je realiseert wat je nodig hebt om te leven en wat niet. Zoals ze zeggen, hoe meer je bezit, hoe meer het jou bezit. Stop met shoppen om het shoppen.

11. Van reizen wordt je gelukkiger

Het allerbelangrijkste is natuurlijk persoonlijk geluk. Reizen leert je gewoon hoe je gelukkig kunt zijn. Je wordt meer ontspannen, zelfverzekerder en ziet de wereld als een betere plek. Je leert genoegen nemen met minder en kan genieten van de kleine dingen in het leven. Hoe kun je na alles wat je gezien, gevoeld, geproefd en geleerd hebt, niet gelukkig zijn over het leven?

Onwerkelijk uitzicht vanaf Fuente De, Picos de Europa, Cantabria, Spanje, 02
Lekker staren in de verte en wegdromen bij het prachtige uitzicht – Fuente Dé, Cantabria, Spanje.

Meer leuke, positieve en inspirerende blogs?

Like what you read? Sta je achter de boodschap van het bericht? Deel of like het bericht op je socials. Informeer je medemens – werk aan een betere wereld. Lees verder op de Inspiratie pagina voor meer inspirerende artikelen. Leer meer over duurzaamheid op onze Duurzaamheid pagina.

Wil je de volgende inspirerende blog niet missen? Volg dan simpelweg onze Facebook en Instagram of schrijf je in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!